Hudičev graben

TEHNIČNI OPIS POTI HUDIČEV GRABEN

Start pri železniški postaji Celje. Gremo proti severu, na deblu divjega kostanja je smerna tabla “HUDIČEV GRABEN – TOVSTI VRH 834m”. Hodimo cca 2 ure in 30 minut.

Pot nas vodi čez parkirišče po levi strani reke Savinje in čez mostič reke Voglajne naprej po desni strani ceste Zagrad – Pečovnik.

Pri podvozu pod železniško progo v smeri znane gostilne Francl in naprej po markacijah za smer Hudičev Graben. Gremo mimo strelišča SV po asfaltni cesti naprej do križišča. Na betonskem podpornem zidu je smerna puščica HUDIČEV GRABEN in SUHI POTOK.

Nadaljujemo desno še cca 1200m dokler ne pridemo do smerne puščice za vhod v sotesko. Najprej gremo po travnati poti mimo ograjene posesti, čez travnik v sotesko.

Vhod označuje opozorilna tabla “HUDIČEV GRABEN, zelo zahtevna pot, 320m n.m. pot vzdržuje PD Železničar Celje”.

Na tej poti je 134 stopnih klinov, 3-je oprijemalni in 147m jeklenice z 112 sidrnimi klini. Za prečenje so vgrajeni 1 leseni in 1 ćelezni most ter lesena brv v zgornjem delu poti.

Nadaljujemo čez lesen most in ob potoku v sotesko. Začnejo se stopni klini in jeklenica. To je najožji del poti.

Potrebujemo nekaj znanja in kondicije. Gremo levo po klinih in naprej čez mokri del, varovan z jeklenico in višjimi sidrnimi klini. Prečkamo potok na desno stran in že smo v močvirnem delu. Sledi strm vzpon po gozdu čez Česnovo dolino (Čemaž – užiten v začetku spomladi), preko lesene brvi in mimo deponije lesa. Pridemo do gozdne ceste. Do kmetije Čater je še 10min.

Do hotela Celjska koča ali do planinskega doma Garmada je še dobrih 5min. Na razpotju je več tabel – smeri Svetina, Resevna, Tolsti vrh, Zagrad,…

Mi gremo v smeri TOLSTI VRH levo ob smučišču do vlečnice in grebena, ki vodi na vrh. Zadnji del poti je še malo skalnat. Tudi z vrha vodijo poti v Laško, Svetino, Vipoto, Celje,…

Do Celjske koče se lahko vračamo po gozdni učni poti.
Pot je dobro uhojena in primerno markirana. Hotel na Celjski koči je odprt vsak dan.