pd_zeleznicar_celje-40let

Bilten PD Železničar Celje

Natanko 27. februarja leta 1973 se je skupina planinskih zanesenjakov na Celjskem odločila, da počasti 80. obletnico ustanovitve Slovenskega planinskega društva z ustanovitvijo svojega PD. Na prvih pohodih so prenekateri udeleženci komaj spoznavali opremo, brez katere ni mogoče varno hoditi v hribe. Na prvem izletu na Boč je bilo tako med udeleženci videti kravate, visoke pete in še kaj. Hitro so prerasli začetne težave, usposobili vodnike in postajali vse bolj prepoznavni.
Planinci iz Celja se povezujejo tudi s sorodnimi organizacijami v Sloveniji in tujini. Nekdaj izrazito poklicna povezanost, je ostala most povezovanja tudi danes.
V društvu so bili pobudniki za vsakoletni, tradicionalni in priljubljeni pohod s sloganom: »Sloven’c tvoj rod je hodil tod«. Skrbno vzdržujejo tudi pot iz Celja prek Pečovnika, Zagrada, Hudičevega grabna do Celjske koče in čez Tolsti vrh do železniške postaje Laško. V društvu so nepogrešljivi soorganizatorji pohoda po poteh osvoboditeljev zapornikov iz Starega piskra. Veterani vojne za Slovenijo pa se udeležujejo vsakoletnega pohoda na Triglav.